Една от най-разпространените у нас билки е и една от най-полезните. Белият равнец е една изключително полезна билка, която може да намери много приложения и да помогне за редица заболявания. Вижте как може да използвате.

Приложения:

Чай – 15мг. от билката се заливат с 200мл. вряла вода. Приема се студен по 1 с.л. 3 пъти на ден преди ядене. Този чай се прилага при менструални проблеми, за да спре ефикасно кръвотечението, при бяло течение, миома, възпаление на яйчниците, чревни инфекции, киселини, кръвоизливи в стомаха. С чая може да си правите гаргара при възпалени венци или устна лигавица. Полезен е и при чернодробни и жлъчни инфекции.

Диета – 1 препълнена лъжица бял равнец се залива със 150мл. вряла вода. Похлупете чая да се запари 15 мин., след което го прецедете. Пийте по 3 пъти на ден и винаги ще имате плосък корем.

Мехлем – загрява се 90гр. премита свинска мас или обезмаслено масло и се прибавят 15гр. дребно накъсани пресни цветове от бял равнец и 15гр. нарязани листа от малина. Сместа се запържва леко, след което махнете от котлона и оставете да престои. На следващия ден затоплете леко и прецедете с ленена кърпа. Сместа се съхранява в стъклен буркан в хладилника. Помага изключително много при хемороиди.

Споделете с приятели