Малка зеленчукова градина на терасата носи радост и здраве на целия дом. В първа част ще споделя три билки, които могат спокойно да бъдат отглеждани в апартамент. Не само цветята могат да красят вашия дом, а и билките – хем полезно, хем красиво и много ароматно.  Подкрепете с палец нагоре, ако информацията ви е била полезна. В клипа ще видите много снимки на различни зеленчукови градини на тераси, целта ми е да ви вдъхновя да си направите и вие една такава.

  • Магданоз

Магданозът е най-популярната подправка. Той е не само вкусен, а и много полезен, защото е отличен източник на витамини и етерични масла, които предпазват организма от редица болести. Той също така набавя и фолиева киселина на организма, която е много важна за сърдечно-съдовата система.

Засажда се в началото на пролетта или есента като задължително се полива редовно. Най-добре е да се консумира суров, за да запази максимално полезните си свойства.

  • Босилек

В народната медицина, босилекът се използва за лечението на редица заболявания – астма, диабет, камъни в бъбреците, импотентност, алергии, безплодие и др. той притежава силни антиоксидантни и антибактериални свойства и е източник на магнезий.

Босилекът се нуждае от добър дренаж, слънце и редовно поливане. Засява се в буркани в края на Февруари и се отглежда на температура до 15°. Засажда се през Май – директно в градината или в саксия.

  • Розмарин

Розмаринът се използва и като подправка и като лекарство. Той подобрява паметта, стимулира кръвообращението и се използва като аналгетик, срещу умора и стрес и успокоително.

Нуждае се от добър дренаж, редовно поливане и слънце, тъй като той много обича топлината.

Можете да го консумирате по различни начини:

  1. Вино от розмарин – получава се като залеете млади клони розмарин с бяло вино, оставете няколко дни, след което прецедете. Виното стимулира кръвообращението, мозъка и нервната система.
  2. В кухнята – използва се като подправка за месо, супи и др.
  3. Чай от розмарин – за приготвянето се използват, младите венчелистчета, цветове и листа. Помага при главоболие, стомашно-чревни спазми и настинки.
  4. Водка с розмарин – връхчета от розмарин се накисват във водка и се оставят да престоят така за 4 дни, след което се прецеждат. Водката с розмарин се използва при подагра като се втрива в кожата.

Споделете с вашите близки и приятели.
Видеото: