Тиквените семки, които обичаме от деца, са не само вкусни, но и изключително полезни. Освен че са отличен източник на омега-3 мастни киселини и витамин Е, те съдържат фитоестрогени, подобни на женските хормони. Този продукт помага за здравето на кожата, ноктите и косата, особено важно за жените. Консумацията на тиквени семки удължава младостта и намалява риска от рак на гърдата. За тийнейджърите те са полезни за лечение на акне, благодарение на цинка в тях. Освен това, те намаляват гаденето и се използват за предотвратяване на появата на паразити. Яжте само една супена лъжица на ден, за да поддържате мозъка и костите си здрави и в добра форма.

Тиквените семки имат положителен ефект върху простатната жлеза при мъжете, предотвратявайки простатит и безплодие благодарение на високото съдържание на цинк. Освен това, те подобряват сексуалното желание и помагат за намаляване на зависимостта от алкохол. Съдържат аминокиселината триптофан, която помага за производството на серотонин – хормонът на щастието. Азиатците използват този продукт за борба с депресията.

Екипът на veselqk.com разбра, че за да запазите максимално полезните свойства на тиквените семки е добре да ги изсушите леко и да отстраните кората. Един таен метод за увеличаване на техните свойства включва намачкване на необработените семена във вода за два дни с редовна смяна на водата. Кълновете и белените семена могат да бъдат консумирани като самостоятелно ястие или добавка към салати, предоставяйки вкус и ползи за здравето.