Способността на човек да съчувства на другите не е непременно нещо лошо, но може да бъде опасно за вас, ако това означава, че не само признавате техните емоции, но и ги поемате. Вижте как може да спрете да поглъщате негативната енергия на останалите.

  1. Не приемайте нещата лично – ако чуете, че някой не е доволен от вас или не ви харесва и говори зад гърба ви, не го приемайте лично. Ако се опитате да докажете на хората, че не сте това, което твърдят клюките, това ще ви вкара в капан и ще продължите да зависите от тяхното мнение.
  2. Спрете да храните емоционалните вампири – тези хора са паразитни личности, които се хранят от вниманието на околните, те винаги изглеждат като жертви, а емоционалното инвестиране в тях само ще ви изтощи.
  3. Научете се да казвате „НЕ“ – да сте любезни и щедри не е лошо, но не позволявайте на останалите да ви се качат на главата и да ви използват. Задайте ясни граници, тъй като и вашето тяло, пространство и време също са важни, така че не допускайте емоционални вампири до себе си.

Контролът върху живота ви е единствено ваш. Научете се да обичате първо себе си! Споделете с приятели