Обикновено содената питка не се надига много при печене и кората на питката става доста дебела, заради това ще Ви споделим рецепта с която да бухне поне двойно и отново да е постна. Рецептата се нарича „содена питка с газирана вода“ и ето как се прави.

Продукти:
1 с.л. мед
1 ч.л. сода за хляб
2,5 ч.ч. брашно
*Зависи от размера на мерителната чаша
1 1/3 ч.ч.газирана вода
20 гр.микс от семена за поръсване по желание
1 Паричка по желание

Приготвяне:
Изберете купа и смесете содата и солта с брашното, не бързайте да слагате цялото брашно наведнъж, да има за домесване после. Сега е момента ако искате да слагате семена, да ги сложите. Ако се чудите какви семена да използвате, ето няколко примера: слънчогледови семки, ленено семе, сусам и други подобни. Сега е ред да разбъркате сухите съставки и да сложите мед. Идва ред и на газираната вода, сложете я в същата купа и започнете да омесвате, като на етапи добавяте и от заделеното брашно. Самото тесто не трябва да е твърдо и не трябва да лепне по ръцете Ви.

Ако ще имате паричка, сега е момента да я измиете и да я сложите в хартия за печене. Направете тестото на топка или във формата която искате и го поставете в тавичката, покрита с хартия за печене. Прибавете и монетата. Сложете малко брашно с леко поръсване, вземете един нож и направете по дълбоки разрези във формата на кръст.

Содената питка се поставя в предварително загрята на 220°C фурна за приблизително десетина минути, после ще трябва да намалите температурата на 180 градуса. Хляба става за около половин час, но е хубаво да го следите.