Разпознаването на симптомите може да спаси живота ви! Вижте при появата на какви симптоми трябва да потърсите помощ!

По състоянието на езика например може да диагностирате някои болести в много начален стадий. Промяната в цвета му показва, че в организма ви има проблем.

Ако езикът ви е бял, то причината за това е в гъбичката кандида – в повечето случаи тя е безвредна, но понякога може да предизвика хронични болести, гадене, болка в гърлото, загуба на апетит, хормонални отклонения, отслабен имунитет.

Жълтият цвят означава наличие на прекалено много бактерии в устата. Ако налепът е предимно в средата на езика – това е нормално, но ако е по целия език значи може да имате проблеми със стомашно-чревния тракт като например гастрит.

Яркочервеният обрив и малиновият език обикновено са признак на скарлатина. Други нейни симптоми са висока температура, гнойни налепи по сливиците, гадене, главоболие.

Ако формата на езика ви се промени това е признак, че трябва незабавно да потърсите помощ. Ако той се изкриви странично и увисне – това е признак на инсулт. Ако пък се уголеми много в устата ви до степен, в която не се побира в устата ви – това е признак на амилоидоза – това заболяване може да доведе до проблеми с бъбреците, сърцето, черния дроб и червата.

Споделете тази статия с вашите близки и приятели!