С настъпването на пролетта идва и време за засяване на новата реколта. Всеки градинар има свой метод и хитрини, които прилага при отглеждането на домати, а ние сме събрали за вас едни от най-добрите методи, които можете да приложите.

Много светлина – доматите обичат светлината и топлината, а също така пространството. Най-добре е те да бъдат засаждани на южни склонове, където ще бъдат защитени от студените течения.

Поливане – правилното напояване на доматите е изключително важно. Почвената влага при доматите трябва да бъде поне 85%. Не е важно да ги поливате често, а обилно. Внимавайте обаче да не се престараете, за да не станат доматите ви воднисти. Добавяйте 3-4 капки йод на 1 кофа вода и поливайте така веднъж на седмица – така доматите ще станат по-големи и ще узреят по-бързо.

Топла вода – добре е доматите да бъдат напоявани с по-топла вода – 23-24°. Тази температура може да се получи при престояла вода, а към нея може допълнително да добавите компост или оборски тор.

Сол и пепел – за да бъдат вашите домати сладки, в периода на зреене е желателно да бъдат подхранвани с разтвор от сол и дървесна пепел – 1с.л. сол и 1ч.ч. пепел на 10л. вода. Всеки корен се полива с ½ л. разтвор.

Калиев перманганат – разтвора от калиев перманганат ще направи вашите домати по-сочни. 3гр. калиев перманганат на 10л. вода – поливайте в периода на цъфтеж на доматите.

„Хитра схема“ за торене – торенето се извършва сравнително рано след засаждането, след което следва почивка, докато разсадът образува завръзите. Това се прави, защото излишният азот забавя образуването на завръзите, но когато те са вече на лице, наторяването може само да бъде от полза.

Дано сме ви били полезни!