Тази билка я препоръчват да я има във всеки дом: Мори стреса и привлича пари. Босилекът е ценена билка в наше време, когато стресът е част от ежедневието ни. Той не само регулира стреса и има ясно антидепресивно действие, но и поддържа сърдечносъдовата система, детоксикира организма, предпазва от генетично обусловени заболявания като диабет, а също така подсилва имунната система и помага на стомашно-чревния тракт.

Консумацията на босилек сутрин може да ви подпомогне да намалите стреса и да създадете уют в дома си. Билката се отглежда лесно и може да бъде ценен актив за вашето благосъстояние. Босилекът съдържа витамини С, B2, рутин, PP, каротин и прости захари, които също са от полза за нашето здраве. Не изненадващо, тази уникална билка се превръща в незаменим актив за поддържане на вашето здраве и благополучие. Екипът на veselqk.com разбра как най-добре да си приготвите масло от босилек.

За приготвяне на босилково масло ви трябват 1.5 чаши свежи босилкови листа и ¾ чаша зехтин. Първо, листата се бланшират в кипяща вода за 10 секунди, след като се излее врялата вода се налива студена, след което се изцеждат и изсушават. След това листата се поставят в блендер, където се добавя зехтин и се разбиват до получаване на хомогенна смес. След това сместа се прехвърля в купичка и се подправя със сол и пипер за кулинарна употреба. След филтриране, маслото се премества в стъклен съд.

Босилковото масло е популярно в средиземноморската кухня, особено в Италия, където се използва като основа за сосове и добавка към салати. Освен в кулинарията, босилковото масло има и лечебни свойства. То съдържа витамин А, магнезий, калий, желязо и калций. Маслените извлеци и етеричното масло от босилек се използват за лечение от хиляди години и се считат за еликсир на живота според аюрведичната медицина. Споделете с вашите приятели!