Нека днес всеки Българин се поклони пред този свят човек – Дядо Добри. Това е една статия от сайта Veselqk.com с която има за цел да отдаде почит към Дядо Добри Добрев (1914-2018). Той беше български дарител, известен с щедростта си и безкористната си помощ за реставрация на български църкви. Роден в село Байлово, той прекарва голяма част от живота си в аскетизъм, странстване и молитва. В края на тази кратка статия ще Ви споделим и видеоклип от youtube канала на Мира Добрева. Ето някои от най-интересните моменти от неговата история:

Неговият аскетичен начин на живот: Дядо Добри се отказва от материалните блага и живее скромно. Храни се с оскъдни дарове, а дрехите му са стари и дрипави.
Неуморната му мисия: В продължение на десетилетия той обикаля България, събирайки средства за реставрация на църкви. Прекарва часове наред на студа, търпеливо просейки милостиня.
Неговото безкористност: Дядо Добри не задържа нищо за себе си. Всички събрани средства дарява за църквите, без да иска нищо в замяна.
Неговото смирение: Той е чужд на суетата и славата. Избягва медийното внимание и предпочита да остане в сянка.

Ще Ви споделим някои от най-забележителните му дарения:
20 000 лева за реставрация на храм-паметника „Свети Александър Невски“
10 000 лева за реставрация на Рилския манастир
5 000 лева за реставрация на Бачковския манастир
3 000 лева за реставрация на църквата „Света София“ в София

ОТБЛИЗО за дядо Добри: