Градинар ми сподели как да отгледате вкусни и сочни кивита у дома, сами ще се уверите, че никак не е сложно. Ако обичате този плод вече има начин да си отгледате и в къщи. Надявам се информацията да ви е полезна! Желая ви приятно гледане!

* Предварителна подготовка:

Изберете най-зрелите плодове киви, внимавайте то да е меко, гладко и без каквито и да било наранявания. Измийте ги и ги нарежете на няколко части. Отделете меката вътрешна част и я смачкайте. Получената каша поставете в съд с топла вода и разбъркайте, след което оставете за малко да престои.

Промийте добре, за да останат само семената. Подсушете ги върху салфетка или кърпа. След 3-4 часа ги завийте в памук и поставете в купа. Добавете гореща вода, която да попие в кърпата, но да не се излива от купата, когато я наклоните. Покрийте купата с кърпа и я поставете на топло и слънчево място като вечер я откривате, а сутрин доливате необходимото количество вода. Семената на кивито трябва да покълнат след около 7-10 дни.

* Засаждане:

Най-подходящото време да засадите кивито е от март до май. Изберете подходяща саксия и посипете на дъното й натрошена керемида, след което добавете почвена смес за тропически растения. Подръжте саксията с почвената смес на водна баня за 2 часа.

Пригответе дупки с дълбочина 5-10мм. и сложете вътре по 2-3 семена. Покрийте ги леко с почва и полейте с вода със стайна температура, след което покрийте с кърпа. Поставете саксията на слънчево и топло място отново. След 4-6 дни ще се появят първите издънки.

* Поливане и растеж:

Поливайте кивито умерено. През зимата е достатъчно да го поливате 2-3 пъти месечно. През лятото и пролетта – по време на вегетация, трябва да го поливате по-често – 2 пъти седмично. През тези топли месеци е добре и да пръскате растението като допълнение към поливането.

* Разреждане и поддръжка:

Растенията трябва да се разреждат редовно, за да не си пречат. Докато са малки можете да ги изскубвате от почвата, но по-късно заради кореновата система ще трябва да подрязвате ненужните израстъци. Когато растенията достигнат височина поне 10см. трябва да ги пресадите в отделни саксии.

Така отгледано киви ще започне да дава плодове около 3та – 4та година след засаждането. Опитайте и вие и се насладете на вкуса на домашните плодове!

Споделете с вашите близки и приятели!
Видео: