Градинар сподели начин как да отглеждате това тропическо растение в дома си и с радост сега ще го споделя.  Звучи невероятно, но е напълно възможно да отглеждате банани в апартамента или къщата си. Подкрепете с палец нагоре, ако това което четете ви харесва.

Съществуват два сорта, които са достатъчно ниски, за да бъдат отглеждани в дома – Суперджудже – до 1м. височина и Киевско джудже – до 1,7м. височина. Абонирайте се за канала за други полезни и интересни клипове.

* Засаждане и отглеждане:

Засадете банана в почва взета от почвата под стари брези, липи, акация или леска – подходящ е само най-горния слой с дебелина до 10см. Подготвяне на почвата – 1 кофа почва се смесва с 2-литров буркан речен пясък, ½ литър дървесна пепел и 1л. добър хумус или биохимус, след което се залива с вряла вода. В саксията трябва да направите дренаж, за да се оттича водата, след което засадете банана на по-дълбоко, за да може да образува допълнителни корени.

След като засадите банана го поставете задължително на светло. Поливайте го умерено и само през деня. Зимата поливайте растението рядко и пръскайте листата му веднъж седмично, особено ако температурата, където се намира е под 18°С. През лятото може да го изкарате навън, но го защитете от пряка слънчева светлина. През този сезон пръскайте листата му всеки ден.
*  Внимавайте да не е на течение и още през есента го приберете в къщи.

* Подхранване:

От март до октомври наторявайте банана веднъж на 2 седмици, а през зимата – на 2 месеца. Редувайте органични с минерални торове. При подхранването използвайте неповече от 5-6гр. тор на 1л. вода, за да не изгорят корените.

За подхранването използвайте – органична тор (от прасета или кокошки), кървава вода след измиване на месо, пепел, зелено торене (2-дневна настойка от върхове на коприва или киноа), безсолен рибен бульон (на 1л. вода – 2с.л. бульон). Наторявайте само на влажна почва.

Не наторявайте ако – растението е болно или отслабнало и не веднага след пресаждане.

* Предпазване от болести и вредители:

Веднъж в месеца поръсвайте почвата с тютюнев прах, а 2 пъти годишно поливайте със светлорозов разтвор на калиев перманганат.

* Кога банана дава плод:

Ако се грижите добре за растението, то ще даде плод след появата на 13-17 листа. В най-горната му част ще се появи лист с неправилна форма приличаща на сърце.  Горната част на ствола ще стане по-дебела от долната и от центъра на розетката с листа ще се появи голяма червено-лилава пъпка. Тя постепенно ще се спуска до пода като се разтваря. Докато горните цветове зреят, долните тепърва ще се формират.

Споделете с  приятели
Видео: