Опита на вещите градинари кара всичко да расте като лудо. Ето сега ще Ви споделим в сайта Veselqk.com малко практичен реален опит как се отглеждат хубави здрави домати, растат като луди. Отглеждането на домати в домашни условия в градината е отличен начин да се получат свежи и вкусни домати за консумация.

1.Изберете подходящо място за отглеждане на доматите. Те се нуждаят от поне 6 часа слънце на ден и добро дренажиране на почвата. Затова изберете място в градината, където има достатъчно слънце, но също така и добро оттичане на водата.
2.Подгответе почвата. Доматите предпочитат почва, която е богата на хранителни вещества. Затова добавете органични торове като компост, стар мулч и гнили листа в почвата преди да засадите доматите.
3.Засадете доматите. Когато засаждате доматите, ги поставяйте на разстояние около 45-60 см един от друг. Наклонете растенията надолу и поставете долните листа на почвата. Това ще помогне на растенията да развият по-добре кореновата си система.
4.Опазвайте доматите от болести и вредители. Включете редовно обръщане на почвата и отстраняване на болни листа и плодове. Можете да използвате и натурални методи за защита като пръскане със смес от вода и сапун, или да приложите биологичен инсектицид.
5.Поддържайте доматите влажни, но не претоварени с вода. Залейте растенията веднъж седмично, когато времето е сухо, като обилно навлажните почвата. Не заливайте прекалено, тъй като това може да доведе до гниене на корените.
6. Подкрепете растенията, когато станат по-високи. Тук имаме предвид да ги вържете за дървено колче ( може и друг вид ) Доматите могат да станат доста високи, особено ако не ги подреждате правилно. Затова е важно да им предоставите подходящи опори.
7. Разреждайте плодовете. Когато доматите започнат да растат, разрежете някои от плодовете, за да осигурите по-голям растеж на останалите. Оставете само по 3-4 плода на клон, за да получите по-големи и качествени домати.
8. Съберете доматите, когато са готови за консумация. Доматите са готови за бране, когато имат наситен цвят и са меки на допир. Изберете ги, когато са зрели, но преди да започнат да се развалят или да гният.

Ето и един видеоклип в който ще разберете повече и ще видите реален пример от градинар с многогодишен опит.