Мандарините могат да бъдат не само изключително вкусни, но и много полезни. Днес ще ви запознаем с няколко болести, при които мандарините, и най-вече тяхната кора, могат да ви помогнат изключително много.

Бронхит – ако ви мъчи тази болест лесно можете да се облекчите като приготвите следния сироп. В тенджера изсипете 2 чаши (вече топла) вода, добавете 3 супени лъжици мандаринова кора (на люспа) и оставете да заври. Махнете от огъня и оставете люспите да се накиснат добре за няколко часа. Добавете малко мед на вкус и пийте от сиропа през целия ден.

Суха кашлица – залейте една мандаринова кора с чаша водка и оставете да престои една седмица на тъмно и сухо място. Консумирайте до 20 капки 3 пъти дневно преди хранене.

Запушен нос – в купа с вряла вода (трябва да се вдига пара) поставете 2-3 кори от мандарини. Оставете да се накиснат няколко минути, след което започнете да вдишвате от парата. За по-добър резултат може да държите голяма кърпа над главата и купата.

Подобряване на храносмилането – смелете сухи мандаринови корички на прах и ги добавете храната си като подправка – при салати, извара, зърнени храни и др. По този начин бързо ще се отървете от газове и болки в стомаха.

Гъбички по ноктите – втривайте ноктите на краката и ръцете с пресни мандаринови корички по два пъти на ден – така бързо ще се отървете от гъбичките.