10 онкоболни души бяха излекувани в Плевенска клиника. Това се случва в новият  Хайфу център (HIFU – High Intensity Focused Ultrasound), който наскоро отвори врати.

В клиниката се работи по световна технология, чрез която раковите клетки се унищожават с ултразвук. Процедурите се извършват с модерна, точна апаратура, която поразява само болните клетки.

Не всеки може да се възползва от лечението, тази преценка се взима от специален екип след консултация с болния пациент. Под внимание се взимат различни фактори, някои от които са диагноза и състояние на пациента.

Операциите са безкръвни и хората, които се подлагат на лечение могат да си тръгнат още на следващия ден след лечението. Друго предимство е, че често не се налага и използването на пълна упойка, което щади организма на пациента.

Сред излекуваните има пациенти с миоми и тумори на панкреаса, повечето от които доброкачествени. Двама от излекуваните обаче са били с напреднал рак.

Въвеждането на този нов метод за лекуване е по идея на проф. д-р Григор Горчев, който е ректор на Медицинския университет в Плевен. В клиниката, освен българските специалист, работи и китайски лекар, който има опит в работата с апаратурата.

В края на Януари се очаква новият метод за лечение да бъде представен официално.