Шийната остеоходроза може да бъде много опасна. Тя е пряко свързана с високото кръвно налягане, което може да причини инсулт или инфаркт.

Рехабилитационният лекар Александър Шишонин е не само убеден, но и доказал тясната връзка между остеохондрозата и високото кръвно, като тя е причина за появата на хипертония. С напредването на възрастта шийните прешлени се разместват и затягат съдовете, които подхранват мозъка. В следствие на това, той получава по-малко кислород и казва на сърцето да изпомпва кръв още по-висока честота.

Често основният виновник за всички неприятни проблеми е първият прешлен – атланта, той упражнява максимално натоварване. За да помогне на пациентите си, Шишонин разработва специални упражнения наречени цервикална церебрална терапия. Тези упражнения могат да бъдат извършвани у дома, но ако до месец не усетите облекчение е добре да се консултирате с лекар. Може да се наложи да се подложите на рехабилитация като допълнение към упражненията и да спазвате специален режим на хранене.