Как се режат розите на пролет – пълно ръководство. Това е породната градинарска статия от сайта Veselqk.com с която целим да сме полезни.

1.Инструменти и материали: За рязане на розите ви е необходим остър градински нож или ножица за рязане на клони, ръкавици за градинарство, и съд за вода.

2.Изберете правилното време: Най-доброто време за рязане на розите е през ранната пролет, преди да започнат да растат нови пъчки.

3.Изберете правилния ъгъл: Когато режете, правете сряза под ъгъл от около 45 градуса, над бутона, който е насочен от външната страна на клонката.

4.Режете над бутона: За да стимулирате нов растеж, режете над външния бутон, който е насочен навън от розата. Това помага за формирането на по-компактни и здрави розови храсти.

5.Изберете здрави клони: Изберете здрави и силни клони за рязане. Избягвайте клони с болести или увредени части.

6.Подрязване на старите клони: Ако има стари или умиращи клони, които не допринасят за здравословния растеж на розите, ги изрежете, за да стимулирате растежа на нови и здрави клони.

  • Не забравяйте да подхранвате: След рязането, осигурете на розите достатъчно вода и подходящо торене, за да ги подхраните и подпомогнете новия растеж.

Следвайки тези стъпки, ще можете да режете розите си през пролетта успешно и да насърчите здравия им растеж и цъфтеж. Ето и едно интересно видео за присаждане на роза: