Как да се избавим от болката в кръста: Лесни ефективни упражнения! Екипа на Veselqk.com с радост подготви тази статия. Болката в кръста може да бъде изключително дразнеща и да ни затруднява в ежедневието. Причините за това могат да бъдат множество – от седнали начин на живот, лоша поставка при работа, до мускулни неравновесия и проблеми с гръбначния стълб. Но независимо от причината, важно е да се знае, че съществуват упражнения, които могат да помогнат да се спре болката в кръста.

Ето някои от тези упражнения:

Бъчвене
Бъчвенето е едно от най-ефективните упражнения за предотвратяване и облекчаване на болката в кръста. То се извършва, като се залепи лумбалната област на гръбначния стълб към земята, като краката са изтегнати и ръцете разположени вдъхновено. След това, се вдигат краката, докато не са прави и се задържат за няколко секунди, преди да се върнат в началната позиция. Това упражнение подобрява гъвкавостта на ханша и стабилизира мускулатурата на кръста, което може да помогне да се предотврати болката.

Коремни мускули
Друго ефективно упражнение за предотвратяване на болката в кръста е тренировката на коремните мускули. Те подпомагат кръста и могат да намалят напрежението в областта на кръста. Пример за упражнение за коремните мускули е подлепване на краката на стола, като ръцете са поставени зад главата и главата е наведена леко напред. След това, горната част на тялото се издига, като се задържа за няколко секунди, преди да се върне в началната позиция.

Йога
Йога е един от най-добрите начини да се предотврати и облекчи болкка в кръста, тъй като тя съчетава упражнения за гъвкавост, сила и баланс, които са от съществено значение за поддържане на здрав гръб.

Някои от препоръчаните йога позиции за предотвратяване и облекчаване на болката в кръста включват „котката-кравата“, „кобрата“ и „дървото“. „Котката-кравата“ е упражнение, при което се извършва вдишка и се извършва движение на кръста в горната и долната част на гърба, което може да намали напрежението в кръста и да му осигури по-добра гъвкавост. „Кобрата“ е позиция, при която се лежи на корема и се издига горната част на тялото с помощта на мускулите на гърба, което може да укрепи мускулите в областта на кръста. „Дървото“ е позиция, при която се стои прав, като се издигат ръцете над главата, което може да укрепи мускулите на кръста и да подобри баланса. Споделете тази статия с приятели, ако я намирате полезна.