Всички си купуваме хляб, защото просто е по-лесно, но знаем ли какво въобще има в хляба, който взимаме от магазина. Дали е полезен за нас или тъпчем в организма си още повече токсини?

Е днес сме ви приготвили рецепта за вкусен домашен хляб без месене, който ще се хареса на цялото семейство!

Необходими продукти:

  • 350гр. пшенично брашно
  • 10гр. прясна мая (или 4 гр. суха мая – около ¾ с.л.)
  • 420мл. вода
  • 1ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Стоплете водата до около 37°-39° и разтворете в нея маята.

В дълбока купа пресейте брашното и добавете солта. След това добавете разтворената мая и объркайте добре. Полученото тесто трябва да има средна консистенция. Покрийте с фолио като оставите малък отвор, за да влиза въздух и оставете да втаса за около 2 часа на стайна температура.

Тестото трябва да удвои обема си, а повърхността му да е покрита с мехурчета. След това го оставете да престои в хладилника за 1 нощ като не махате фолиото с дупчицата.

На сутринта вземете необходимото ви количество тесто (останалото тесто можете да съхранявате в хладилника до 2 седмици, задължително покрито с фолио) и го овъргаляйте добре в брашно до получаването на топка (можете да сложите брашно и на ръцете си, за да не полепва тестото по тях).

Поставете топката тесто в тавичка покрита с хартия за печене и оставете да втаса за около 60 мин. Направете 3 разреза в/у тестото и изпечете в предварително загрята фурна на 235° за около 40-45 мин на средната решетка. По време на печенето, под тавата с тестото сложете втора тава с 1.5 ч.ч. топла вода. Извадете хляба и оставете да изстине.

Воала, вашият хляб е готов!