През изминалата година се наблюдава недостиг на шофьори глобално, но най-вече в Щатите. Най-големият работодател в света за момента – веригата Walmart, е успяла да наеме през изминалата година около 1400 нови служители – шофьори, а през тази година търсенето на още кадри продължава.

Поради липсата на заинтересувани и дори квалифицирани шофьори на камиони, компанията е решила значително да повиши предлаганата заплата, за да може да привлече повече работници. От февруари Walmart ще вдигне годишната заплата на шофьорите си на средно 87500 долара годишно, което е около 7300 долара месечно, като допълнително работниците ще получават бонус на база изминато разстояние.

Средната заплата на шофьор на камион в Щатите е около 44500 долара годишно без допълнителни бонуси. Сами може да прецените каква е разликата между обикновените компании и това, което Walmart са готови да предложат.

Като допълнение на паричните обезщетения, работодателят предлага на своите шофьори 3 седмици платен годишен отпуск и още допълнителни бонуси ако се справят добре в работата си, както и задължителни 2 дни почивка всеки месец – нещо, което е изключително рядко срещано в професията на шофьор.