Задава се една от най-лютите зими от 100 години насам.

Българската метеоролози от БАН прогнозират, че тази зима ще е най-студената и най-снежната от един ВЕК насам. Страховитата прогноза е направена след подробни анализи и проучвания. Според тях огромна снежна покривка ще покрие страната ни още през месец декември, като снегът може да се задържи чак до края на февруари.

Единствено черноморските райони ще бъдат пощадени, където снеговалежът няма да бъде толкова силен. Най-интензивен снеговалеж се очаква около новогодишните празници.

Тази зима експертите очакват и рекордно ниски температури. Очаква се през януари, на места термометрите да отчетат до минус 40 градуса по Целзий.

Последната така студена зима в страната ни беше през 2012г. Тогава в град Кнежа бяха измерени най-ниските температури за годината от минус 22.6 градуса по Целзий.

До момента, най-ниската температура измервана някога в България е през 1947г. в град Трън – минус 38.3 градуса по Целзий. Да се надяваме, че въпреки прогнозите, страната ни няма да подобри този рекорд.

Интересен факт е че най-ниските температури измервани някога в страната ни, не са отчитани по върховете на планините, а в котловинните полета. Там се създават условия за термични инверсии и резки застудявания.

Подобни явления се наблюдават не само в Трънската котловина, но и в редица други – Севлиевската, Пернишката и Софийската.