Вижте сами срещата на две морета! Този природен феномен изумява туристите от години. Taзи глeдĸa cъщecтвyвa и тo сравнително близо до нaшитe гeoгpaфcĸи шиpини. Двeтe мopeтa, които наблюдавате във видеото ca Бaлтийcĸo и Ceвepнo море, a пpeceчнaтa им тoчĸa се намира в нaй-ceвepнaтa чacт нa Дaния.

Въпреки че моретата са буквално едно до друго, те никога не се сливат. Въпросът защо това е така, винаги е бил задаван, а специалистите имат отговор – водите на двете морета имат различна плътност.

Балтийско море граничи със Скандинавския полуостров, Централна и Източна Европа и датските острови, а площта му е 415 хил. км². Циркулацията на повърхностните води на това море е в посока обратна на часовниковата. Много рядко се случва тази посока да бъде обърната, но не е невъзможно. Това може да се случи при наличие на изключително силни ветрове.

Общата площ на Северно море е 750 хил. км². То се свързва с Норвежко море на север и с океана чрез Ла Манша. То играе ключова роля в областта на риболова и преноса на стоки в Европа. Средната температура на водата през зимата е около 6 градуса по Целзий, а през лятото достига до 17 градуса. Не бихме казали, че тази температура е особено подходяща за плуване, но пък местните със сигурност са свикнали. Какво мислите вие за този природен феномен?