Една уникална история за човешкия живот, която ни доказва, че независимо от болести и препятствия, никога не трябва да се отказваме и да губим надежда.

През 1976г., Стаматис Мораитис бил диагностициран с рак на белите дробове. Лекарите в САЩ, където живеел тогава, му давали само 6 месеца живот и му казали, че трябва веднага да започне агресивно лечение. Той обаче отказал и вместо това се върнал в родното си място – о-в Икария, Гърция.

Било му трудно в началото, бил депресиран и нямал воля за живот. Но един ден решил да изживее малкото му останало време сред хората, да общува, да се разхожда. Усетил как силите му се завръщат. Решил, че иска да си засади гради, въпреки че не очаквал да види плодовете на труда си.

Минали 6 месеца, а той все още бил жив. Всеки ден ставал рано и прекарвал времето си в градината, на въздух. Сам си приготвял обяд от зеленчуците, които отглеждал, а вечер играел домино до късно в местната кръчма. Годините минавали, а той се чувствал все по-здрав и така цели 30 години.

На 97-годишна възраст решил да отиде на лекар и занесъл старите си резултати. Бил надживял всички лекари, които му казвали, че не му остава време.

Той починал на 102-годишна възраст от старост, а не от болест.

Стаматис Мораитис е пример, че не бива да се отказваме, а трябва винаги да поддържаме волята си за живот и любовта към природата!