Всички знаем, че чесънът е изключително полезен и може да ни предпази от настинки, но знаехте ли, че той съдържа не само въглехидрати и протеини, но и 400 други биологично активни елемента, сред които и витамини, органични киселини и минерали. Лечебните свойства на чесъна са много по-големи, от колкото предполагаме.

  1. Повишава имунитета – за да ви бъде полезен и да повиши имунитета ви, той трябва да бъде консумиран свеж. Нагряването му унищожава почти всички полезни негови качества.
  2. Поддържане на кръвното налягане в норма – ако страдате от високо кръвно, задължително започнете да ядете чесън. Препоръчително е да ядете по 4 скилидки чесън всеки ден.
  3. Подобрява паметта – чесънът съдържа много компоненти, които предотвратяват стареенето на мозъка. Възрастните хора могат да избегнат появата на Алцхаймер, а младите да подобрят паметта си.
  4. Изглажда кожата и спира косопада – за да възстановите косата си трябва да нанасяте чесъна (сока му, чрез втриване) директно върху скалпа. Ако ядете по 2 скилидки чесън дневно кожата ви ще бъде по еластична и свежа.
  5. Помага за отслабване – чесънът унищожава мастните натрупвания в организма. Ако не се храните правилно, яденето на чесън ще ви помогне да изгорите по-бързо излишните калории.

Внимавайте обаче, тъй като чесънът може да има и някои противопоказания – не е препоръчително да ядете много чесън ако сте бременни, малки деца под 7-годишна възраст също не е хубаво да консумират много чесън. Внимавайте, защото чесънът разрежда кръвта.