Нормалният растеж на децата и поддържането на здравото тяло при вече по-възрастните са тясно свързани с приема и обработката на калций и магнезий.

Калцият е изключително полезен за: нормализиране на кръвното, лечение на язви и гастрити, отслабване, профилактика на анемия, лечение на алергии, подобряване на здравината на костите и ноктите и много други.

Изключително полезен и естествен начин за набавяне на калций е чрез яйчени черупки. Вижте как става.

Необходими са ви черупките от 5-10 яйца, за предпочитане домашни ако го имате като опция. Изплакнете ги старателно като внимавате да измиете остатъчния белтък, но да запазите полепналата мембрана (тя е изключително полезна).

В тенджера изсипете 1л. вода и я сложете на котлона да заври. Изсипете черупките и изчакайте да поврят около 10 мин., за да сте сигурни, че всякакви бактерии и патогени са мъртви. Изцедете черупките и го оставете върху хартия да изсъхнат добре.

Смелете черупките в кафемелачка или блендер до получаването на фин прах. Съхранете праха в предварително добре измит и изсушен стъклен буркан и го затворете добре. Съхранявайте на сухо и студено място.

Тази доза яйчен прах е достатъчна за около 3 седмици. Препоръчителния дневен прием е 1000мг. ( ½ ч.л.) като е желателно да бъде разделен приема на 2, защото калцият трудно се усвоява от тялото по принцип. Може да приемате яйчения прах разтворен в малко вода по време на някое от основните хранения. Ако консумирате достатъчно млечни продукти, намалете приема е на ¼ ч.л. дневно.