Баба Ванга е казала „Бог е дал на всеки народ билките, с които да се лекува на неговата земя“. От тази билка съществуват над 200 вида, а в България могат да бъдат намерени 15 от тях.

Тази уникална билка е живовлякът. Той е изключително полезен при проблеми с храносмилането, язви, бронхит, гастрит, вагинални проблеми, рани и изгаряния, по-малки проблеми свързани със стомашната лигавица и много други. Отвара от тази билка може да ви помогне и при проблеми с хемороиди и подагра.

  1. При хемороиди – 10 листа от живовляк (свежи, не сухи) се варят в половин литър вино за около 10 мин. Напитката се консумира затоплена преди хранене. Дневната доза е 1/3 от приготвеното количество, а лечението продължава 5 дни.
  2. При акне – парна баня от живовляк, може много да ви помогне при проблемите с кожата. Към живовляка добавете и следните билки за максимален ефект – серия, алое, тинктура от невен и лавандула.
  3. При гастрит – 200гр. листа от тесен, продълговат живовляк се оставят да врят в половин литър чиста гроздова ракия за около 5 минути. Получената смес се прецежда и се съхранява в шише. Пие се студена, по 1 с.л. сутрин на гладно 1 час преди хранене.

Вижте и това видео: